Altapulken til Berlevåg!


Altapulken blir Berlevåging (alle foto: Arnt Eirik Hansen)
Nærmere ett år er gått siden siste pulken gikk ut fra lokalene til Altapulken i Alta, men nå har ny eier og hans nyansatte pulkbygger stor tro på at pulkproduksjonen skal gjenoppstå fra lokaler i Berlevåg

I første omgang skal produksjonen startes opp i havnevesenbrakka til Berlevåg Kommune, men om alt går som det håpes, vil det bli nye lokaler i 2011 sesongen.

Det var rådmann Bjørn Ove Persgård som hadde fått med seg at produsenten i Alta ville selge firmaet, og at det lenge lå for salg. Etter å ha forsøkt å tipse Berlevåginger om den unike muligheten til å skaffe en egen arbeidsplass lokalt forankret, uten hell, tok han skjeen i egne hender å kjøpte prosjektet.
ArkivbildeMed seg på laget har han fått Berlevågingen Oddbjørn Schancke, som skal drive produksjonen og fungere som daglig leder. Oddbjørn hadde når vi snakket med han, nettopp kommet tilbake fra Alta med støpeformer, deler og annet utstyr til produksjonen av pulken, i tillegg til en «fagprøve» i form av en ferdigprodusert Altapulk.

*

Vi vil fortsette å selge Altapulken, ett innarbeidet merkenavn, og skal nå ta en runde med tidligere interesserte kjøpere. Det var tildels lang ventetid og venteliste på pulk og ganske sikkert er noen klare til å få produktet levert når de nå hører at produksjonen er i gang igjen.
*

Første pulken til Berlevåg skal allerede leveres i midten av januar, så her det bare å få på plass støpeformene å komme i gang, sier Oddbjørn.

Leveres i flere standardutgaver

Pulken leveres i utgangspunktet i 3 konfigurasjoner og alle disse skal kunne leveres i 3-5 basisfarger. Ønskes det andre farger utover disse, kan selvsagt dette også ordnes, men da må det påregnes ekstra kostnader for lakkering.


I Alta for å hente deler, maler og lage første pulken

Her er tidligere beskrivelse av de forskjellige modellene hentet fra nettsiden.

Handikappulken : Snøscooterturer og vinterfriluftsliv har tidligere vært lite tilpasset bevegelseshemmede. Handikappulken er en tilpassning av Familiepulken slik at bevegelseshemmedes behov blir ivaretatt.

Redningspulken : Redningspulken er det nærmeste man kommer en ambulanse på snø. Redningspulken er en spesial tilpasset snøscooterpulk for frakt av syke og skadde. Aktiv behandling av pasient kan utføres under transport. Uansett om det er krevende snøscooter ambulanseoppdrag i vinterfjellet eller transport av skadde i et alpinanlegg, så dekker Redningspulken behovet.


Alt blir satt sammen i Berlevåg
Familiepulken : God bagasjeplass. Ta med det som trenges. Ta med isbor, mat, rattkjelker, leker, ski og alt hva dere kan komme til å trenge ute i naturen, eller på hytta. Altapulken har plass til det aller meste enten på tak eller i det romslige bagasjerommet. Ved en ekspedisjon over Grønland eller annet større transportbehov, så har pulken feste for transportslede.
(klikk på linkene for mere beskrivelse)

Mye arbeid

Alt skal produseres lokalt, og i selve pulken er det fra 2 til helt opp i 7 lag glassfiber. Rundt 30 timer tar det for én mann å produsere en pulk fra begynnelse til slutt, og går det som Oddbjørn håper, skal det være nødvendig med totalt tre ansatte pulkbyggere Berlevåg allerede i 2011.

Inne i pulken ser det riktig så komfortabelt ut, med padding på nødvendige plasser og gode seter og ryggputer. Ett romslig bagasjerom finnes bak seteryggen, og skistativ fås på taket.

«Fagprøven» til Oddbjørn skal fungere som demopulk, forteller han og viser oss hvordan den er bygd opp og noen av utfordringene med byggeprosessen.

Går det som Oddbjørn håper, skal det bli produsert opp mot 200 pulker årlig i Berlevåg, fortsatt under navnet Altapulken.


På hengeren sto enda hovedformen til pulken